Vorige week is mijn zusje moeder geworden, en ik daarmee tante. De hele familie is door het dolle heen. Het kindje is helemaal gezond en zowel kind als moeder ‘maken het goed’, zoals er vaak in geboortekaartjes staat. Mijn zus is de eerste van alle neven en nichten in de familie die een kind heeft gekregen. Mijn oma is dan ook dolgelukkig met haar eerste kleinkind. Zelf ben ik ook een trotse tante. Wanneer ik de kans krijg, breng ik even een pan soep naar het huis van mijn zus. Of ik doe een paar klusjes in huis om haar en haar partner te ontlasten. Alles om een glimp van mijn nieuwe neefje op te vangen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om non stop in hun huis te staan. Zeker in de kraamtijd moet je mensen wat rust gunnen, en tijd om te wennen aan hun nieuwe gezinssamenstelling en alles wat daarbij komt kijken. Zeker als je geen directe familie -of op een andere manier een sleutelpersoon- bent, is het een absolute no-go om zomaar om kraambezoek te komen.

Ongeschreven regels

Voor een kraambezoek bestaan dus een aantal ongeschreven regels. Ten eerste bel of app je altijd van tevoren. Het is ook niet de bedoeling om lang te blijven hangen, tenzij je je (met toestemming) nuttig kan maken in het huis. Het is ook een ongeschreven regel dat je een kraamcadeau meeneemt. Een nieuw leven is niet zomaar iets, en de bevalling was dat vast en zeker ook niet. Zelf vind ik een kraamcadeau uitzoeken hartstikke leuk. Zeker nu, omdat het om mijn eigen en eerste neefje gaat. Bij het uitzoeken van een kraamcadeau is het handig om de stijl van de ouders in gedachte te houden. Ze zullen waarschijnlijk niet blij zijn met een gouden rompertje met glitters wanneer ze zelf alleen hele minimalistische kleding dragen. Ook de overtuigingen van de ouders zijn belangrijk. Zo voeden mijn zus en haar partner hun kind op zonder al te veel objecten die heel duidelijk voor meisjes of jongens zijn. Een rompertje met een tekst als “I am a spoiled little princess” zal dan ook niet zo goed in de smaak vallen. Voor mijn neefje heb een aantal mooie speelgoeddieren gekocht van Schleich. Ze zijn prachtig gedetailleerd en realistisch. Hij kan er nu nog niet mee spelen, maar over een aantal maanden zal hij er zeker veel plezier van hebben. Kijk wel uit dat je geen kleine diertjes uitzoekt, dat is minder geschikt voor kleine kinderen. Mijn oog viel op een gorilla, een olifant en een giraf. Ik zou bijna willen dat ik zelf weer klein was, zodat ik ermee kon spelen!