De zomer komt er weer aan, en er is een item wat uit niemands garderobe mag missen: een paar goeie sneakers. Wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij zomerkleding, maar voor wanneer je slippers het opgeven of je moe bent van zand tussen je tenen, of wanneer je voeten zijn verbrand, of wanneer je gewoon liever dichte dan open schoenen draagt zoals ik, zijn sneakers fijn. Veja sneakers dames, bijvoorbeeld. Snel kijken bij Van Arendonk.

De sneaker

Rond 1870 werden er al schoenen gedragen die enigszins leken op de sneakers van nu. Deze linnen schoenen met een gekleurde streep rond de zool, werden veelal gedragen door vakantiegangers en, even later ook, door sportmannen bij sporten als tennis en croquet. Kort hierna werden schoenen met speciale zolen voor meer grip gemaakt voor het Britse leger. Alhoewel die weer wat minder op de sneakers van nu lijken is het toch een bijzonder stapje in de geschiedenis van de schoen.  Rond de 20ste eeuw werd de vraag naar atletische/sportschoenen steeds groter, en begonnen dus meer modehuizen en fabrikanten zich hier op te focussen. In het verloop van de 20ste eeuw werd het concept van vrije tijd steeds meer uitgebreid, en begonnen mensen wat we nu kennen als sneakers ook te dragen voor vrijetijdsactiviteiten die niets of weinig te maken hadden met sport.

De musts

Er zijn een aantal kenmerken van een goede sneaker. De zool moet soepel genoeg zijn om er lekker en makkelijk in te kunnen lopen en rennen, maar moet ook genoeg ondersteuning bieden dat de drager geen pijn of last heeft aan het eind van de dag. Ook zijn er tegenwoordig twee soorten sneakers; high tops en low tops. De high tops gaan over de enkel heen, en de low tops beginnen onder de enkel. Sneakers worden vaak van kunststof gemaakt, en hebben meestal een vetersluiting, of soms klittenband. Verder kan een modehuis -of ontwerper met het ontwerp doen wat hij of zij wil, en hier is dan ook ruimte voor veel creatieve vrijheid tijdens het ontwerpen. Sneakers zijn nog een manier van zelfexpressie geworden, en zijn ook nog eens comfortabel.

Ren dus snel naar je lokale Van Arendonk voor een nieuw paar sneakers. Al is het maar een paar, of je wilt natuurlijk een paar sneakers die op kleur coördineren met een aantal outfits, en dan een tweede paar voor nog wat outfits, en zo door. Dat kan ook. Maar hoeveel paar je ook haalt, veel plezier met je nieuwe sneakers!