Het grootste deel van het aardoppervlak bestaat uit water. Overal ter wereld is er dus ook wel wat te zien binnen de waterwereld. De waterwereld rondom Indonesië is een van de mooiste ter wereld. Bij het maken van een rondreis Indonesie moet je daarom ook zeker niet vergeten om de waterwereld te zien. Schildpadden, koraal, reuzenmanta’s en de meest bontgekleurde vissen die je je kunt voorstellen, het is allemaal te zien in Indonesië.

Bijzondere zeedieren in Indonesië

Naast alle prachtige, maar misschien wat meer standaard dieren, zijn er ook bijzondere dieren te zien in de Indonesische waterwereld. Bijvoorbeeld de slurpende zeeslak. Dit diertje heeft dingen weg van een waterplant, zeester en kwal, en het beweegt als een slak over de bodem van de zee. Het hoofd van het diertje is opblaasbaar. Daarmee slurpt hij kleine zeedieren en algen naar binnen. Een ander dier wat als een stofzuiger over de zeebodem beweegt, is de Indische zeekoe. Hij graast over de bodem van de zee naar zeegras en veroorzaakt daarmee enorme stofwolken. De Indische zeekoe is ooit de inspiratie achter de mythes over zeemeerminnen geweest. Een heel bijzonder dier dus, maar jammer genoeg wel met uitsterven bedreigt. Je mag jezelf dus gelukkig prijzen als je er een tegenkomt. Het laatste bijzondere dier dat ik zal noemen is de maanvis. Deze vis is een van de grootste ter wereld met een lengte die kan oplopen tot 3,3 meter. De maanvis houdt ervan om vlak aan het wateroppervlak te zonnen. Wanneer je in het water dus in een keer denkt dat er een zonsverduistering gaande is, kijk vooral even naar boven. Wie weet drijft er wel gewoon een maanvis boven je.

Andere activiteiten

Naast het waterleven is er natuurlijk nog veel meer te zien in Indonesië. Door de aanwezigheid van enorm veel vulkanen, is de natuur in Indonesië ook enorm mooi. De grond is enorm vruchtbaar en er is veel groen te zien. Ook is Indonesië het rijstland ter wereld. Het eten is dus iets anders om van te genieten. Hoewel het als Nederland misschien even wennen zal zijn om veel rijst te eten, is het wel lekker. Ook zijn er nog banden met het kolonistische verleden te zien. Hiermee bedoel ik verbanden met de VOC, en dus met onze Nederlandse voorouders. Ieder eiland heeft wel iets te bieden, daarom is Indonesië ook zeer geschikt om een rondreis te maken. Maar probeer ook niet te veel te doen. Je kunt ook met gemak weken op een eiland doorbrengen. Te veel willen doen kan daarom zonde zijn, omdat je minder stilstaat bij de prachtige natuur om je heen.