Hout is waarschijnlijk een van de meest functionele natuurlijke stoffen. Je kunt het voor zoveel dingen gebruiken, dat het onmisbaar is geworden in ons huidige leven. Door dit artikel wil ik je ervan bewust maken, dat we zonder hout niet meer onze huidige levensstandaard zouden kunnen aanhouden.

Interieur

Onze woningen zijn waarschijnlijk wat het meeste hout verbruikt. Niet alleen binnen, maar ook voor het huis zelf wordt vaak hout gebruikt. De constructie van de eerste huizen bestonden vroeger uit hout. Dit is pas vervangen door steen en andere materialen, nadat men erachter kwam dat het brandgevaar te hoog was door het hout. Maar in sommige huizen zie je nog steeds steunbalken van hout, bijvoorbeeld langs het plafond of soms zelfs midden in de kamer. Hout wordt ook voor vloeren gebruikt. Het meeste hout in een woning zie je eigenlijk in het meubilair. Houten meubels zijn enorm populair. Kasten, tafels, in de stoelen en noem het maar op. Dit komt deels doordat hout een warme uitstraling aan een woning geeft. Hout wordt bijvoorbeeld geassocieerd met vakantiewoningen in Zwitserland. Ook is hout goed te combineren met andere materialen en kleuren. En ook binnen hout zijn er enorm veel verschillende soorten. Hier kan je ook mee spelen bij de inrichting van je huis.

Functioneel

Hout heeft ook veel verschillende functionele taken. Zo kun je hout gebruiken om vuur mee te maken. Bijvoorbeeld voor een haard, kachel, bbq of sauna. Voor deze functie moet het hout vaak kleiner zijn. Hier kun je een kindling cracker voor gebruiken. Hiermee kun je het hout snel en veilig kloven. Het hout zelf kloven draagt ook verder bij aan dit warme oer effect van hout. Het doet je terugdenken aan de oermens, waar men op koude winteravonden naar buiten moest om hout uit de schuur te halen. Of in films waar je de grote, gespierde mannen hout ziet hakken. Het liefst dan natuurlijk zonder shirt, waarbij ze licht zweten en alle vrouwen beginnen te kwijlen. Een andere onmisbare functie van hout is natuurlijk papier. Hoewel veel dingen tegenwoordig gedigitaliseerd worden, zouden we nog steeds niet zonder papier kunnen. Papier heeft namelijk naast een functionele functie, ook een romantische functie. Het heeft namelijk gewoon iets om sommige dingen op papier op te schrijven, dat is deel van de charme. Daarnaast is het makkelijk om even snel wat op te schrijven wanneer je aan de telefoon bent. Of om je rekensommen te oefenen of andere, meer complexe vraagstukken. Het kan ook enorm je geest leegmaken wanneer je dingen gewoon opschrijft.