instrument bespelen

Vroeger was het simpel, helemaal op feestdagen. Ik pakte mijn viool en speelde op straat. Guldens na guldens vielen in mijn vioolkoffer. Er was zelfs een dag dat ik een volledige tas vol had met muntstukken en halverwege de dag moest stoppen omdat ik het anders niet naar huis kon dragen. Tegenwoordig is de tijd anders. Op straat spelen mag niet zomaar meer en veel minder mensen gooien geld in je koffer. Wat moet je nu als muzikant?

Spelen op feestjes zou een leuke optie zijn, maar populariteit om op die feesten te komen is lastig op te bouwen. Ditzelfde geldt voor huiskamer concerten. Met meerdere mensen, zoals bijvoorbeeld een kwartet doet het vaak beter dan alleen. En zorg ervoor dat je echt een goed repertoire hebt. De beste reclame om een publiek op te bouwen is toch mond tot mond reclame. Probeer ook veel te socializen. Vooral wanneer het een keer gelukt is om op te treden. Dan kan je aan mensen in het publiek vertellen dat je het leuk vindt om op te treden en zodoende kan ter spraken komen of zij je zouden willen boeken of iemand kennen die dat misschien wil.

Het voordeel hiervan is dat er geen concertruimte gevonden of gehuurd hoeft te worden. Let dan wel op of er boksen en apparatuur aanwezig zijn of dat je deze zelf mee moet nemen. En is er bijvoorbeeld een piano aanwezig? Het lijkt heel vanzelfsprekend als je een piano concert bij iemand thuis komt doen dat diegene dat een piano of vleugel thuis heeft staan, maar dit hoeft niet. En het kan voorkomen dat mensen verwachten dat je zelf een piano of vleugel meeneemt. Voor piano verhuur of verkoop kunt u kijken op deze website van Emile van Leenen.

Les geven is het pad dat de meeste muzikanten kiezen. Dit kan erg leuk zijn, maar optreden blijft voor velen het uiteindelijke doel. Hoe kan je dit sneller verwezenlijken?

Een YouTube kanaal starten is ook nog een optie, eventueel in combinatie met Instagram. Op beiden kan je je muziek laten horen. Probeer hier ook een repertoire te tonen dat geschikt kan zijn voor een doelgroep. En plaats in je beschrijvingen, maar ook in de video zelf een link die rechtstreeks naar jouw boekingspagina gaat.

Hiermee sluit ik deze blog af. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes!