Veilig hardlopen

Buiten hardlopen heeft vele voordelen. Je kan je hoofd leegmaken, het houdt je gezond en je krijgt de nodige frisse lucht. Bovendien is het een goede manier om wat extra vitamine D op te nemen. Maar hardlopen komt ook met zijn risico’s. Kwaadwillende mensen en autobestuurders zijn hoofdzakelijk de dingen om rekening mee te houden als je buiten gaat hardlopen. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om veilig te gaan hardlopen. Lees hieronder wat die dingen zijn.

Neem een ID tag mee

Niet alleen is het verplicht om je altijd te kunnen identificeren, het is ook verstandig. Mocht je iets overkomen, dan ben je geen John Doe. Hierdoor kan je familie worden ingelicht als dat nodig is. Maar het is niet alleen handig om je ID kaart bij je te hebben. Steeds meer sporters dragen ook een ID tag met zich mee. Hier kan je op zetten wat je wilt. Dit is erg handig als je medische informatie bij je wilt dragen. Ben je betrokken bij een ongeluk en kun je zelf die informatie niet geven, dan gaat door je ID tag geen kostbare tijd verloren. Geen overbodige luxe dus!

Neem je telefoon mee

We hebben telefoons, dus waarom zouden we ze ook niet handig gebruiken bij het hardlopen? Leidt je telefoon je te veel af? Zet hem dan op stil. Het is erg handig om je telefoon bij je te hebben mocht er iets gebeuren. Je verzwikt bijvoorbeeld een enkel en wilt een taxi bellen. Of je raakt verdwaald. Op de meeste telefoons kun je kijken waar je bent en weer makkelijk je weg naar huis navigeren. Ook al loop je met zijn tweeën, dan nog kan een telefoon van pas komen. Je wilt toch kunnen bellen als je vriend/vriendin een ongeluk krijgt?

Zorg dat je goed zichtbaar bent

De beste manier om ongelukken te voorkomen: zorg dat je goed zichtbaar bent, maar gedraag je alsof je onzichtbaar bent. Draag dus geen donkere kleding, maar liever lichte en opvallende kleding. Ga je in het donker hardlopen, draag dan hardlooplichtjes of een reflectief hesje. Die kun je kopen bij webshops voor sporters als ByADELAAR. Vergeet niet dat je niet alleen als het donker is rekening moet houden met zichtbaarheid. Ook de avondzon kan ervoor zorgen dat bestuurders je niet zien.

Heb jij nog tips om veilig te gaan hardlopen?