Woningonderhoud is een van de belangrijkste dingen om te doen als huiseigenaar. Het maakt niet uit of het nou dakpannen repareren is, schilderwerk controleren of kijken of je kozijnen nog intact zijn. Het is en blijft belangrijk. Een niet zo bekend fenomeen wat onder woningonderhoud valt, is het herstellen van beton. Beton onderhouden is iets waar niet zoveel gesproken over wordt. Is betonherstel net zo belangrijk als deze andere vormen van woningonderhoud?

Wat is betonrot?

Betonrot is de verschijning waarbij de wapening van het beton wordt aangetast. De wapening van het beton is een versterking dat in het beton wordt aangebracht waardoor het beter bestendig is tegen trek- en drukkrachten. Bij betonrot rot het beton niet zelf maar de stalen constructie in het beton roest. Dit zorgt ervoor dat het staal in uitzet er vocht bijkomt waardoor er roest ontstaat. Het resultaat hiervan is dat er het beton weggedrukt wordt en afbrokkelt. Betonrot verpest niet alleen de esthetica van jouw huis, maar ook is het niet goed voor de veiligheid van je huis.

Betonherstel wat is dat?

Betonherstel is eigenlijk het proces van het herstellen van betonrot. Bij betonreparatie worden de slechte betondelen en roest verwijderd. Hierna wordt de wapening behandeld als het erg is aangetast. Als de wapening ernstig aangetast is dan moet de gehele wapening vervangen worden. De ernstigheid van het betonrot zal bepalen wat voor type herstel noodzakelijk is. Zodra je betonrot herkent in je huishouden is het handig om hulp in te schakelen van een specialist. Specialisten kunnen namelijk beter bepalen hoe ernstig de schade is en hoe het betonherstel het best uitgevoerd kan worden.

Verschillende vormen betonherstel

Er zijn ook andere manieren om beton te herstellen. Je hebt het handmatig repareren van beton en ook injecteren en er kan ook gebruik gemaakt worden van spuitbeton. Injecteren kan worden gebruikt voor versteviging, afdichting en opvullen van holle ruimtes in constructies.

Conclusie

De conclusie is dat betonreparatie noodzakelijk is. Betonrot is een verschijning waarbij als er niet tijdig wat aan gedaan wordt scheuringen en afbrokkeling van het beton ontstaat. Het kan er zelf zo ver gaan dat hele constructie in elkaar zakken. Daarom is het van belang om je huis goed te onderhouden.