dairy machine

Ze drinken allemaal graag een ‘flat white’ bij zo’n hippe koffiebar, kijken met dedain neer op het klootjesvolk en doen niets anders dan ordinair schreeuwen naar elkaar. Zomaar wat vooroordelen die menig Nederlander over ‘de Randstedeling’ heeft. Of ze waar zijn? Dat mag iedereen voor zichzelf invullen. Omgekeerd hebben westerlingen echter ook de nodige vooroordelen over zij die níet uit de Randstad afkomstig zijn. Lees gauw verder om ze te ontdekken!

In Oost-Nederland leven meer koeien dan mensen

Ja, heus, in het westen denkt menigeen dat iedereen voorbij pakweg Zwolle boer is. En eerlijk is eerlijk: je ziet natuurlijk ook wel een hoop weilanden aan je neus voorbijtrekken wanneer je richting het oosten rijdt. Maar om nou te stellen dat iedereen in het oosten dagelijks met zuivelmachines – of, lekker internationaal: dairy machines – in de weer is, dat gaat toch wel wat ver. Sterker nog: kijk maar eens naar boer zoekt vrouw en je zult zien dat er zelden een boer uit Drenthe of Overijssel bij zit!

Iedereen praat er plat

En om het nog bonter te maken: men meent zelfs dat iedereen in het oosten ook nog eens in hetzelfde dialect praat! Totale nonsens natuurlijk, want de doorsnee Achterhoeker moet zijn stinkende best doen om de gemiddelde Groninger te kunnen verstaan, terwijl een Tukker echt heel anders spreekt dan iemand uit Zuidoost-Drenthe, om over de Friese taal nog maar te zwijgen. Daarnaast komen dialecten vooral op het platteland voor, maar spreekt men in steden als Deventer en Zwolle doorgaans beter ABN dan de gemiddelde Amsterdammer of Hagenees.

Pakketjes worden met paard en wagen bezorgd

Of om het wat breder te trekken: buiten de Randstad lijkt het alsof de wereld zo’n twintig jaar heeft stilgestaan. Hier zouden overal nog telefoonhokjes staan, doet de computer langzaamaan zijn intrede en kun je sinds kort in supermarkten ook pinnen. Soms zou je denken dat men in het westen juist alles nog op de fiets moet doen en daardoor niet in de gelegenheid is om de eigen stad te verlaten en eens te kijken wat er ‘buiten’ eigenlijk gebeurt…

Het stinkt altijd en overal

Ja, want oosten staat immers gelijk aan ‘het platteland’, vol met bemeste weilanden en stinkende varkensschuren. Wij durven wel het tegenovergestelde te beweren: buiten de Randstad is de geur een stuk schoner. Geen luchtvervuiling door allerlei grote bedrijven en simpelweg minder mensen die dicht op elkaar leven. Maar goed, wie de geur van de natuur eenvoudigweg niet kent, zal dit wellicht al gauw verwarren met stank…