Veiligheid voor alles. Vooral in je eigen huis of appartement. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt ook voor brand natuurlijk! Je brandblusser keuren is daarom ook heel belangrijk. Dit kun je laten doen bij Safety Service Leusink. Maar het is niet het enige wat je kan doen om branden te voorkomen. In deze blog bespreken we drie dingen die jij kunt doen om branden bij jou thuis te voorkomen.

Hou je rookmelders up-to-date

We snappen dat de piep uit de rookmelders behoorlijk irritant is. Het is niet fijn om midden in de nacht abrupt uit je droom te worden gehaald, maar het kan je leven redden. Je kunt nooit alles tegelijkertijd in de gaten houden, vooral niet tijdens je slaap natuurlijk, maar dat kan je soms de kop kosten wanneer er een brand ontstaat in een andere kamer terwijl jij je ergens anders je focus hebt. Wat extra “oren en ogen” (of eigenlijk neuzen) aan de muur hangen zijn daarom ook echt een must. Pro-tip: controleer ze elke maand! Batterijen kunnen opraken of ze kunnen kapot zijn.

Frituurbrand doven

Lekkere patat en frikadellen frituren is natuurlijk hartstikke lekker en handig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer de vlam in de pan schiet, zit je in de problemen. Maar gelukkig kan dat probleem opgelost worden. Alleen absoluut nooit met water! De olie die in de brand staat is heter dan honderd graden Celsius. Wanneer je daar water op gooit, verdampt het meteen. Dat verdampte water zet zich daarna enorm uit wat een groter oppervlak met meer zuurstof creëert. En brand voedt breidt zich uit door zuurstof. Zo worden vlammen groter en breiden ze zich enorm uit. Water maakt het dus alleen maar erger! Om een vetbrand te doven kun je het beste een vochtige theedoek bovenop de pan leggen.

Elektriciteitsbranden

Het verkeerd handelen met elektriciteit kan ook voor brand veroorzaken. Vaak komt het door onwetendheid of omdat het wordt verwaarloosd. Maar gelukkig kun je elektriciteitsbranden makkelijk voorkomen. Waar je bijvoorbeeld rekening mee kunt houden is dat je de wasmachine en droger niet aanzet wanneer je niet thuis bent of wanneer je aan het slapen bent. Verder moet je ook nooit meerdere stekkerdozen aan elkaar koppelen. En pas ook op met beschadigde stekkerdozen, haspels en snoeren! Maak je elektrische apparaten regelmatig schoon zodat er geen stof bij komt. Dat kan namelijk ook brand veroorzaken.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om brand in je huis te voorkomen, maar meer dan je best kun je natuurlijk niet doen. Goed opletten en brandblussers en hulpmiddelen up-to-date houden maakt je huis al een stuk veiliger!