De tandarts. Iedereens meest favoriete plek, toch? Gaatjes, beugels, dat schrapende geluid over je tanden heen. Niet? Gaan de rillingen al over je rug heen? Ieder kind over de hele wereld is het denk ik met je eens. Het enige leuke was waarschijnlijk dat je niet naar school hoefde die ochtend, maar die lol was er ook gauw vanaf zodra je op die stoel zat. Wist je ook dat er veel mythes over de tandarts zijn die je waarschijnlijk gelooft? Hier zijn 3 van deze mythes en de waarheid die erachter verschuilt.

Hoe harder je poetst, hoe schoner je tanden

Je tanden te hard poetsen, maakt je tanden niet schoner. Het is dus niet waar. Het is zelfs helemaal niet goed voor je tanden. Als je te hard poetst, slijt het glazuur van je tanden. Glazuur beschermt je tanden tegen gaatjes en verrotting van je tanden. Het is ook niet goed voor je tandvlees. Wees dus voorzichtig. Je enthousiasme kan je valkuil worden.

Als je nergens last van hebt, hoef je niet naar de tandarts

Dit is de grootste mythe en fout die je kunt geloven. Bij heel veel tand- of en mondproblemen voel je er eerst niks van. Als je pas naar de tandarts gaat wanneer je echt pijn voelt, dan is het probleem vaak al veel te groot. Ga je pas naar de tandarts wanneer je gaatje echt lastig wordt en te veel pijn doet, dan is de kans veel groter dat je een wortelkanaalbehandeling moet of dat je tand er zelfs uit moet!

Dit kun je voorkomen door gewoon elk halfjaar naar de tandarts te gaan. Voorkomen is beter dan genezen. Dit is waarom tandartsen er zo op hameren dat je regelmatig langskomt. Pijn in je mond is niet fijn, doe er dan ook alles aan om zulke pijn te voorkomen.

Van suiker krijg je gaatjes

Deze mythe is niet helemaal fout. Ja, als je te veel suiker eet, kun je sneller gaatjes krijgen. Maar dat betekent niet dat suiker de enige dader is. Chips en crackers kunnen vaak zelfs erger zijn. Deze bevatten namelijk zetmeel, en zetmeel bevat koolhydraten die je tanden af kunnen breken. En ze blijven natuurlijk ook wel plakken aan je tanden, wat ook nooit goed is natuurlijk.

Wat hebben we geleerd van deze mythes? Juist, poets je tanden, ga regelmatig naar de tandarts en eet niet te ongezond. Als je deze tips opvolgt, komt het helemaal goed met je gebit en hoef je dus ook niet meer bang te zijn!