Waarschuwingssymbolen in de auto

Er zitten waarschuwingssymbolen in iedere auto die iets aanduiden. In sommige gevallen is het puur informatief, maar in andere gevallen is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Wanneer je rijles krijgt weet je als het goed is welke symbolen er zijn en waar ze voor staan. Maar na verloop van tijd kun je dit gaan vergeten en weet je niet meer goed wat een symbool betekent. Toch is het slim om dit weer op te helderen: zo kun je snel handelen wanneer dit nodig is. 

Ongeveer 60% van de Nederlandse automobilisten weet niet wat de verschillende symbolen betekenen. Toch zijn de waarschuwingssymbolen in de auto van groot belang, omdat je hiermee bepaalde risico’s kunt verkleinen. Er zijn zowel informatieve als verlichtingssymbolen in de auto. De informatieve symbolen duiden niet een acuut probleem aan, maar geven informatie over invloeden van buiten de auto of over de auto zelf.

Waarschuwingssymbolen in de auto

Oranje en rode waarschuwingssymbolen in de auto

Er zijn ook speciale verlichtingssymbolen die aangeven dat er iets is ingeschakeld is in de auto of dat er iets defect is. Symbolen die een mogelijk defect aangeven zijn belangrijk om te weten. Het is hierbij belangrijk om op de kleur te letten. Een oranje lampje geeft aan dat het belangrijk is om iets na te laten kijken. Je kunt hiervoor een afspraak laten maken bij een autogarage die naar het probleem gaat kijken en dit oplost. Als er een rood lampje brandt betekent dit dat je direct actie moet ondernemen. In dit geval is het ook belangrijk om de auto aan de kant te zetten en contact op te nemen met de wegenwacht.