heftruck veiligheid

Bij bedrijfsongevallen is vaak een heftruck betrokken, soms zelfs door weinig of slechte training. Wil je ergens gaan werken op de heftruck? Denk er dan aan dat in veel werkplekken waar gewerkt wordt met grote machines, de kans groot is dat er niet alleen een heftruckcertificaat maar ook een VCA cursus nodig is. Dit is dus niet voor niks; de werkplek kan een gevaarlijke omgeving zijn. Daarom hebben we wat tips op een rij gezet voor veilig werken met een heftruck.

Laat alleen bevoegde mensen rijden

Dit klinkt als voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk om deze regel streng te hanteren. Mochten de werknemers die de heftruck mogen besturen, niet aanwezig zijn om welke reden dan ook, laat ook dan niet een onbevoegd iemand de heftruck besturen. Dit is vragen om ongelukken. Ligt je bedrijf echt stil als niemand de heftruck kan besturen? Huur dan tijdelijk vervangend personeel met een heftruckcertificaat in.

Routinecontrole

Zorg dat het in de routine zit bij al het heftruck rijdend personeel om de heftruck na te lopen voordat er mee gewerkt wordt. Denk hierbij aan het checken van de remmen, de besturing, lichten en de banden. Is er iets mis met de heftruck, dan moet dat meteen gemeld kunnen worden bij een leidinggevende. Sowieso is het belangrijk voor veiligheid op de werkvloer dat alle onveilige situaties kunnen worden gemeld bij een leidinggevende, ongeacht de oorzaak.

Juiste kleding

Iedereen die op de heftruck rijdt moet daar geschikte kleding voor dragen. Hoe lang je al bij het bedrijf werkt, of op de heftruck rijdt of een leidinggevende bent, moet geen invloed hebben op hoe je omgaat met veiligheidsvoorschriften. Zorg in elk geval dat je als heftruckbestuurder dat je niet te losse kleding draagt. Losse kleding kan namelijk vast komen te zitten in de machine. Daarnaast moeten een veiligheidshelm, werkschoenen en een veiligheidsvest worden gedragen.

De heftruck opstarten

Wil je geen brokkenpiloot zijn, dan is het dus belangrijk om bij elk ritje met de heftruck de bijbehorende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Daarbij hoort dat je ook even de spiegels goed zet voor het rijden en de gordel om hebt.

Rij veilig!