Steeds meer mensen kiezen voor de overstap naar een elektrische fiets. Waar vroeger een enkeling op een e-bike reed lijkt nu de grote meerderheid op een elektrische fiets te rijden. Zit jij er ook aan te denken om over te stappen op een e-bike? Om je te helpen met deze beslissing vind je hieronder alle voordelen van een elektrische fiets en waar je op moet letten bij de aankoop. 

Wat maakt een elektrische fiets beter dan een standaard fiets?

Een voornaamste reden dat e-bikes zo populair zijn is omdat het een stuk minder energie kost. De fiets doet het meeste werk voor je zodat je zelf niet meer zo hard hoeft te trappen. Van tegenwind merk je vrijwel niets meer. Dit heeft ook als voordeel dat je gemakkelijk langere afstanden aflegt. Waar je eerst de auto zou pakken kun je nu de elektrische fiets pakken, want door de hogere snelheid ben je voor je het weet op locatie. Bovendien is een e-bike is een stuk milieuvriendelijker dan de auto of een brommer. 

Elektrische fiets voor scholieren en studenten

Eerst werden e-bikes vooral voor ouderen gekocht voor minder belasting, maar ook veel jongeren maken nu de overstap. Zo is het handig voor scholieren die ver moeten fietsen naar school toe. Met flinke wind komen ze met een elektrische fiets alsnog op tijd aan op school. Met een standaard fiets zouden ze al bekaf zijn voordat de schooldag van start is gegaan. Ze kunnen de overgehouden energie goed gebruiken voor al hun lessen en toetsen. Een elektrische fiets is dus niet alleen geschikt voor de ouderen onder ons, maar ook de jongeren hebben er veel baat aan!

Tegenwoordig bestaan er ook elektrische fietsen speciaal voor de jongste kinderen. Deze fietsen zijn van kleiner formaat en gaan niet harder dan 25 kilometer per uur om de veiligheid te waarborgen. 

Let hierop bij aankoop van een elektrische fiets!

Als je een elektrische fiets gaat kopen zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden. Zorg altijd dat je eerst een testrondje maakt voor je de fiets aanschaft. Tijdens dit rondje kun je al merken of de fiets lekker zit en of dit de juiste zitting is voor jou. Ook is het handig om het vermogen van de e-bike te controleren. Als je steile routes gaat afleggen zal de elektrische fiets een hoger vermogen moeten hebben (40 Nm). Anders loop je het risico dat je de helling niet opkomt.