Hoe weet je welke vorm van kinderopvang het beste bij jou past? Er zijn verschillende vormen van kinderopvang. Zo heb je een kinderdagverblijf, een gastouder of misschien is er wel een opa/oma die graag op de kinderen past. Tot slot kun je je laten omscholen: wie weet is gastouder worden wel iets voor jou! Een gastouder in Eindhoven is namelijk altijd welkom!

Kinderopvang

Opvang voor een kind is goed, zo leert je kind hoe hij omgaat met andere regels. Een ander voordeel zijn de andere kinderen. De kleine ontmoet andere kinderen, wat goed is voor het sociale gedrag van hem/haar. In tegenstelling tot thuis, wordt er bij een kinderopvang meer zelfstandigheid verwacht. Daarnaast kan jouw kind dingen leren van andere kinderen.

Gastouder

Een gastouder vangt vaak 1 tot 6 kinderen op. Dit kan bij de gastouder thuis zijn, maar er zijn ook gastouders die bij jou thuis komen. Een gastouder is flexibel in zijn/haar werktijden, dit is een groot voordeel. Een ander groot voordeel zijn de kosten: een gastouder is goedkoper dan een kinderopvang. Een gastouder heeft ook een nadeel. Je bent afhankelijk van één persoon. Zodra de gastouder ziek wordt, kan het zo zijn dat er geen vervanging is.

Familie

Zes op de tien opa’s en oma’s past met regelmaat op hun kleinkind. Een opa of oma biedt een vertrouwde omgeving. Gastouderopvang door grootouders wordt gezien als volwaardige vorm van opvang. Opa of oma kan als erkend gastouder geregistreerd worden. Op deze manier maak je als ouder gebruik van een vertrouwde omgeving voor je kind én opa of oma wordt financieel beloond!