magazijn inrichten

Je gaat een magazijn opzetten, wat gaaf! Het magazijn is als het ware het kloppende hart van je bedrijf. Constant zal er beweging zijn. Om de aderen niet dicht te laten slibben, is een goede planning van je magazijn erg belangrijk. Hoe je alles indeelt zal grote invloed hebben op hoe soepel de werkzaamheden in het magazijn gaan. Neem bij het inrichten van je magazijn onderstaande tips mee. Of pak het écht goed aan en laat je adviseren door de professionals van Van Ommen Magazijninrichting.

De layout

Ongeacht hoe groot of hoe klein de ruimte is die je hebt; maak een plattegrond van je magazijn. Hierdoor zorg je dat je in een klein magazijn alle ruimte écht optimaal gaat benutten. In een groot magazijn gaat een plattegrond er juist voor zorgen dat je geen ruimte verspild door te ruim op te zetten. Vooral als de ruimte van je magazijn niet een standaard vorm heeft, kan een plattegrond je een goed perspectief bieden. Het allerbelangrijkste hierbij: zorg dat je afmetingen kloppen!

Plan het gebruik

Om alles in de toekomst efficiënt te laten lopen, begin je met bedenken hoe je het magazijn gaat gebruiken. Ga je het gebruiken voor opslag van veel kleinere spullen? Dan zijn voor jou stellingen het belangrijkst. Maar wil je bijvoorbeeld het magazijn hoofdzakelijk gebruiken om auto’s op te slaan, dan zijn de auto’s het belangrijkst. Wil je dan daarnaast ook kleinere onderdelen opslaan, dan komt de prioriteit daarvan na de auto’s. Plaats dus als eerste op de plattegrond wat het belangrijkste is in je bedrijf. Daarna pas bedenk je waar de rest van de inventaris moet komen.

Bepaal de werkroutes

Nadat je hebt gekeken waar alle nodige stellingen, werkruimte etc. komt, ga je kijken naar hoe iedereen zich door het magazijn gaat bewegen. Dit bedenk je van tevoren om te voorkomen dat bijvoorbeeld de uitgaande goederen worden verpakt in de tegenoverliggende hoek van waar de uitgaande goederen in de vrachtwagen worden gezet. Om alles optimaal te laten lopen, zorg je dat het productieproces ook in het magazijn in een ‘flow’ loopt.

Een echt goede inrichting van je magazijn regel je dus door te kijken naar hoe er wordt gewerkt in je bedrijf. Zo zorg je er niet alleen voor dat werkzaamheden elkaar soepel opvolgen, maar het zal je in de toekomst ook tijd en geld schelen.