Afval scheiden was al belangrijk, maar naarmate de jaren verstrijken wordt het steeds belangrijker. En het is ook zeker niet moeilijk! Een kliko kopen bij Kliko voor gft, papier, glas en noem maar op en daar je afval in gooien is niet zo moeilijk, toch? Nou, het kan nog wel eens misgaan natuurlijk. Dat komt onder andere door misvattingen die mensen geloven over afval en het scheiden ervan. Benieuwd of jij in een misvatting over afval gelooft? In deze blog bespreken we drie hele bekende mythes!

Gescheiden afval wordt gewoon weer op een hoop gegooid

Dit is niet waar. Gescheiden afval kan heel goed worden gerecycled. Het is zelfs goedkoper te verwerken dan gemengd afval. Als alle soorten afval bij hun eigen soort worden weggegooid, is het dus geen probleem. Maar jammer genoeg gebeurt het nog wel eens dat verschillende soorten samen worden verbrand. Dit is het geval wanneer afvalhopen niet goed genoeg gescheiden zijn. Dan is er geen andere oplossing dan het verbranden van de gemixte afvalsoorten. Maar dat moet natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden!

Ze kunnen het afval na het ophalen ook zelf scheiden, dat hoef ik niet te doen

Ja en nee. Nascheiding van afval kan bij bepaalde soorten, maar lang niet bij allemaal. IJzer kan uit gemixt afval worden gevist met magneten, maar hoe zit het met aluminium? Papier? Gft? Voor die soorten is het vrijwel onmogelijk om ze na het ophalen nog te scheiden. Het probleem is namelijk dat afval zoals papier vies en nat wordt als het bij de rest op een hoopje wordt gegooid. Hoe zou je dat dan nog ooit kunnen scheiden? Laat het er niet op aankomen.

Plastic kan niet goed gerecycled worden

Het is een mythe dat plastic niet goed gerecycled kan worden. Plastic kan juist heel goed worden gerecycled! Gebruikt plastic dat wordt weggegooid wordt omgesmolten tot nieuw plastic, of zelfs tot grondstoffen. De hoeveelheid plastic is wel een probleem. We gebruiken en gooien zoveel plastic weg, dat er een enorm overschot is. Dit werd eerst naar China verscheept, maar die nemen nu geen afval meer aan. De verantwoordelijkheid en verwerking ligt nu dus bij ons.

Hopelijk helpt dit je een stap in de goede richting op het gebied van afval scheiden. Alle kleine beetjes helpen! Afval scheiden heeft allerlei voordelen, dus wees niet bang om wat meer informatie te vinden. Hoe meer geïnformeerd, hoe beter!