We denken er nu niet meer over na, maar het begrip 'bezit' is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In een ver verleden was niets van iemand. In eerste instantie klinkt dit best aantrekkelijk. In de huidige wereld lijkt het niet helemaal rechtvaardig dat bijna alles bezit is van iemand. Zijn we niet allemaal aardbewoners die evenveel recht hebben op de aarde en haar vruchten? Eigenlijk vind ik van wel. Toch staan overal hekken die mij de toegang versperren, en waarschijnlijk mag ik een tijdje de cel in als ik iets te vaak over deze hekken heenklim. Ik kan hier niet meteen een rechtvaardige reden voor verzinnen. Toch vrees ik dat de notie van bezit noodzakelijk is

Positieve aspecten van bezit

In de tijd dat niets van iemand was, kon je een stukje land kiezen en daarmee doen wat je wilde. Je kon wat groenten verbouwen, een hutje bouwen voor beschutting en wat kippen op een erf laten lopen. Het probleem was echter dat iemand anders je hutje in kon lopen en kon zeggen: 'Lekker gewerkt. Dit is nu allemaal van mij. Ophoepelen of ik sla je hersens in.' Er was iets nodig waardoor men iets op kon bouwen zonder dat dit zomaar kon worden afgepakt door iemand met een knuppel in zijn hand. Dit betekende de geboorte van bezit. Ook ontstond er een staat, die als belangrijkste taak had om mijn rechten (zoals het recht om bezit te hebben) als burger te beschermen tegen mensen die deze rechten bedreigen. Zo kan ik vandaag de dag met een gerust hart in mijn pyjama naar Jinek kijken, zonder te hoeven vrezen dat iemand de voordeur binnenstapt en mijn plek op de bank inneemt.

De staat is niet almachtig

De staat heeft een aanzienlijke groep politieagenten tot beschikking om ervoor te zorgen dat mijn rechten beschermd worden. Toch zijn er nog steeds mensen die andermans bezit niet respecteren. Des te waardevoller het bezit, des te interessanter het wordt om dit af te pakken. Om deze reden nemen de meeste mensen maatregelen om hun bezittingen te beschermen. Ikzelf heb alleen een simpel slot op de deur, maar voor wie belangrijke bezittingen heeft zijn er maatregelen die wat meer tot de verbeelding spreken. Mijn favorieten zijn Mistgeneratoren. Zodra een inbreker een pand binnendringt, produceren deze generatoren binnen een mum van tijd een grote hoeveelheid mist, waardoor de inbrekers geen hand meer voor ogen zien. Deze mist is onschadelijk voor mens en machine, maar zorgt er op een elegante manier voor dat het bezit in bezitting blijft van diegene die het toebehoort!