De film Fanfare is een film die menig persoon kent. De film is opgenomen in Giethoorn en met een rondvaart of huurbootje in Giethoorn van Rondvaart Zuideinde vaart u langs diverse opname locaties van de film Fanfare in Giethoorn. Meer weten over de film? Wij vertellen het u graag!

Link: https://zuideinde.nl/

De film

In het jaar 1958 is in Giethoorn de film Fanfare opgenomen. Dit is een oud Hollandse speelfilm van regisseur Bert Haanstra en acteur Albert Mol. Verder werd er door een groot aantal Nederlandse artiesten en figuranten aan de film deelgenomen. De film speelt zich af in het fictieve dorp Lagerwiede, dat een goede fanfare kent, met de naam: “Kunst en Vriendschap’. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en maakt zeker kans om deze te winnen. Tijdens de voorbereiding op het concours breekt er echter ruzie uit tussen twee muzikanten. Het gevolg daarvan is, dat er twee kampen ontstaan, die elk afzonderlijk willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een eigen compositie. In eerste instantie zijn het twee totaal verschillende stukken. Na een lang verhaal arriveren beide orkesten tegelijkertijd op het podium van het concours en beginnen eveneens gelijktijdig hun eigen stuk te spelen. Dan blijken beide stukken perfect in elkaar te passen, waarmee het concours wordt gewonnen. 

Opnames in Giethoorn

De verschillende scènes zijn op diverse locaties in Giethoorn opgenomen. Hoewel de film in ‘zwart-wit’ is en uiteraard een stuk langzamer is dan een hedendaagse film, is het kijken absoluut de moeite waard. De oplettende kijker, die ons dorp goed kent, zal een aantal locaties ongetwijfeld herkennen. Zo zijn er bijvoorbeeld opnames genomen bij Smits Paviljoen, wat in de film Krijs paviljoen heet. Ook zijn er opnames genomen in een café in het centrum, wat later ook café Fanfare is genoemd.