Systeemplafonds worden gebruikt als goedkope en makkelijk te installeren oplossing voor plafondbedekking en het dempen van geluid, maar hebben een slechte reputatie. En niet zonder reden. We kennen immers allemaal de saaie witte inlegplafonds van deprimerende kantoren waarbij water gele vlekken heeft gemaakt en er op mysterieuze wijze een aantal tegels missen. Toch verdienen niet alle systeemplafonds zo’n negatief imago, want in sommige situaties waarin het niet puur ter kostenbesparing dient kunnen juist systeemplafonds uitkomst bieden. Hier volgen drie grote voordelen van akoestische systeemplafonds:

1: Verbeteren geluid en verstaanbaarheid

Akoestische systeemplafonds bestaan uit geluiddempende panelen die heel effectief zijn in het absorberen van galm en ruimtelijk geluid. De geluiden van andere gesprekken, van collega’s die aan de andere kant van de ruimte een telefoongesprek voeren en van klikkende hakken op de gang worden snel geabsorbeerd, waardoor je niet gehinderd wordt in je eigen gesprek en zachtere geluiden in je omgeving een stuk makkelijker te horen worden.

2: Reductie van stress en irritatie

Door de verbetering van de akoestiek brengen plafondpanelen rust en stilte naar ruimtes die ooit chaotisch en lawaaierig leken. Geluidsoverlast en omgevingsruis zijn vrij constant in het dagelijks stadsleven, maar bij constante blootstelling, zeker in een omgeving waar je probeert te focussen, kan dit lawaai tot irritatie lijden. In een werksituatie waar geconcentreerd gewerkt moet worden lijden afleidende geluiden vaak tot frustratie en stress. Met het installeren van een akoestisch systeemplafond of kunststof deuren creëer je dus een stille, productievere werkomgeving waarin mensen zich bovendien meer op hun gemak voelen.

3: Ideaal voor een open kantoor

Open kantoren zijn tegenwoordig de norm in elk innovatief bedrijf. Er zijn vele voordelen voor deze gedeelde kantoorervaring te noemen, maar door het uitnemen van binnenmuren, deuren en afscheidingen wordt privacy hoe dan ook verstoord. Met alle gesprekken in één grote ruimte kan het erg rumoerig worden en zonder muren blijven alleen de vloer, het meubilair en het plafond over om de juiste akoestiek in de ruimte te creëren. De geluidsabsorberende systeemplafonds kunnen al dit rumoer opvangen en zo de vrijheid behouden om meubels vrij te (ver)plaatsen binnen het kantoor. Zo krijg je het beste van open kantoren terwijl je kan genieten van de rust die normaliter alleen een gesloten kantoor zou bieden.