Het hebben van een koikarper vijver is natuurlijk de ultieme droom van elke vijver liefhebber. Koikarpers zijn behoorlijk sterk, maar dan moeten de omstandigheden wel goed zijn. Wat je de koi voert bijvoorbeeld, zal een groot effect hebben op hun gezondheid. Door het juiste voer te kopen kun je zelfs grote problemen in de toekomst voorkomen. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder.

Wat eten koi?

Wist jij dat koi omnivoren zijn? Dit betekent dat deze vissen plantaardig en dierlijk voedsel kunnen eten. In het wild vullen karpers hun dagen met het zoeken naar eten. Kleine waterdiertjes en insecten vormen een groot onderdeel van het dagelijkse dieet. Ook kleine visjes en waterplanten staan op het menu. De koi in jouw vijver daarentegen kan het beste worden gevoerd met speciaal koivoer, wat bestaat uit visvoer in de vorm van brokjes, stokjes of een soort pasta. Koi korrels zijn een goede keuze omdat ze veel nuttige stoffen bevatten. De koi kan ook worden gevoerd met pasta, maar dat moet wel iedere dag opnieuw worden klaargemaakt. In de zomer kun je 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de koi aan voer geven. Hierbij is het belangrijk dat je dit niet in een keer doet, maar juist meerdere momenten per dag. 

Wat is de juiste korrel grootte?

Het is belangrijk dat de brokjes de juiste grootte hebben voor de vissen in je vijver.

Experts zeggen dat je koi het beste brokjes kunt geven met een maximale diameter van 6mm. Het is daarnaast ook nooit weg om zinkend voer aan te schaffen. Door dit te doen zorg je ervoor dat de koi op meerdere plekken kan eten en dat niet alle vissen tegelijk naar het oppervlak zwemmen wanneer jij wil gaan voeren. Zinkend voer is ook goed voor de gezondheid omdat de koi op deze manier geen overtollige lucht binnenkrijgen.

Wat zit er in goed koivoer?

Het is belangrijk dat koivoer uit een aantal bestanddelen bestaat. Te beginnen met eiwitten, welke een grote rol spelen in de lichaamsfuncties van de koi. Dit komt met name doordat eiwitten aminozuren bevatten welke voor alle soorten vis van belang zijn. Ten tweede mogen ook een veelvoud aan koolhydraten, lipiden en vetten niet ontbreken. Dit bestanddeel zorgt namelijk voor een hoop energie! Ook mineralen spelen een belangrijke rol en kunnen worden opgenomen uit het water en uit het koivoer. Zo haalt de koi bijvoorbeeld calcium en kalium uit het water en koper, ijzer en zink uit het voer. Tot slot kijken we naar de behoefte aan vitaminen. Het is namelijk zo dat een tekort aan vitaminen kan leiden tot het verbleken van de kleur van de koi, het ontstaan van gezwellen en zelfs vervorming van de kieuwdeksels. Let hier dus goed op bij het kopen van koivoer voor jouw koi.