Chiropractie wordt in Nederland erkend als alternatieve geneeswijzen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden hierdoor een groot deel van de kosten (circa 40 euro per behandeling). Wat maakt chiropractie nou zo speciaal en waardoor is de vraag naar chiropractie toegenomen? In dit artikel leggen wij dit uit, inclusief voorbeelden voor welke klachten u chiropractie kunt overwegen. Veel leesplezier!

Wat is chiropractie?

Chiropractische zorg is een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op de diagnose en behandeling van mechanische aandoeningen van het bewegingsapparaat, met bijzondere nadruk op de wervelkolom. Chiropractors geloven dat deze aandoeningen de algemene gezondheid beïnvloeden via het zenuwstelsel. Zij gebruiken niet-chirurgische methoden zoals massage, mobilisatie en manipulatie van gewrichten en zachteweefsels, en aanpassingen aan de wervelkolom om patiënten te behandelen.

Wanneer moet je naar een chiropractor gaan?

U kunt voor veel klachten naar een chiropractor gaan. Bijvoorbeeld als u nekpijn, rugpijn, hoofdpijn of vermoeidheid heeft. Het is echter altijd het beste om eerst met uw arts te overleggen als u niet zeker weet of chiropractiezorg de juiste behandeling voor u is. Kortom, chiropractie bij hoofdpijn en chiropractie bij zwangerschap kan zeker goed helpen!

Wat kan chiropractische zorg voor u doen?

Het National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) stelt dat chiropractische zorg kan helpen om:

– Pijn te verminderen

– De gewrichtsfunctie te verbeteren

– Het bewegingsbereik te vergroten

– Atletische prestaties te verbeteren

– De algehele gezondheid te verbeteren

De SCN (Stichting Chiropractie Nederland)

Als u chiropractische zorg overweegt, is het belangrijk om een gekwalificeerde behandelaar te kiezen. U kunt een lijst van gekwalificeerde behandelaars vinden op de website van de American Chiropractic Association (ACA).ACA leden zijn verplicht zich te houden aan de ACA Code of Ethics, die een verplichting inhoudt om kwaliteitszorg te leveren en zich te onthouden van het maken van valse of misleidende beweringen over chiropractische zorg.

Bij het kiezen van een chiropractor is het ook belangrijk om te vragen naar hun ervaring in het behandelen van uw specifieke aandoening. Chiropractors die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd in een bepaald gebied kunnengunstiger zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Als u chiropractische zorg overweegt, is het belangrijk om met uw arts te overleggen om te zien of het de juiste behandeling voor u is. Chiropractische zorg kan helpen om pijn te verminderen, de gewrichtsfunctie te verbeteren en het bewegingsbereik te vergroten. Het is echter altijd het beste om eerst met uw arts te overleggen om te zien of chiropractische zorg de juiste behandeling voor u