Ben je een wijnliefhebber en heb je flessen wijn die je onder ideale omstandigheden wil bewaren? Dan heb je zeker baat bij een wijnkoelkast, maar welke kies je dan? Er zijn verschillende soorten wijnkoelkasten beschikbaar. Van tafelmodellen tot aan grotere kasten die ook meer flessen kunnen bewaren, maar je kunt ook kiezen voor een inbouw wijnkoelkast. Die dus ook volledig geïntegreerd wordt in je keuken. Wil je meer weten over dit product? Lees dan onze handige tips in deze blog.

Wat is het verschil tussen in- en onderbouw?

Als je op zoek gaat naar een inbouw wijnkoelkast kom je ook de term ‘onderbouw’ tegen. Wees gerust, want dan spreken we nog steeds over een inbouw wijnkoelkast, maar dan wel een model die onder het werkblad of het aanrechtblad wordt verwerkt. Je offert hier vaak een laag zittend keukenkastje voor op. Dat geldt ook als je kiest voor een inbouw vaatwasser of oven. Inbouwapparatuur zorgt altijd voor een luxe uitstraling van de keuken, terwijl het ook een ruimtebesparende oplossing is. Vrijstaande modellen nemen altijd meer ruimte in beslag.

Een inbouw wijnkoelkast is dus doorgaans ook groter en wordt in een keuken geïntegreerd. Deze koelkasten hebben doorgaans meer ruimte om flessen wijn op te slaan. Er zijn zelfs exemplaren die meer dan 170 flessen wijn kunnen bewaren. Uiteraard is het afhankelijk van je collectie of je die ruimte ook nodig hebt. Je hebt dan ook nog de keuze uit modellen die bijvoorbeeld meerdere temperatuurzones bevatten, zodat je ook verschillende soorten wijnen in dezelfde wijnkoelkast kunt bewaren. 

Afmetingen van een inbouw wijnkoelkast

De afmetingen zijn belangrijk. Je moet altijd goed meten of de inbouw wijnkoelkast die je op het oog hebt ook past in de beschikbare ruimte. Gelukkig houden de fabrikanten van de wijnkoelkasten rekening met de gestandaardiseerde maten van keukens, maar een afwijking kan er altijd zijn. Daarom is het belangrijk om geen risico te nemen, want het laatste wat je wil is dat de wijnkoelkast niet past. Twijfel je en heb je hulp nodig? Schakel dan een specialist in die eventueel ook het inbouwen van de wijnkoelkast voor je kan verzorgen.

Inbouw wijnkoelkast met UV-werend glas

Wijnkoelkasten en dus ook de inbouw kast, hebben doorgaans altijd een glazen deur, zodat je ook zicht houdt op de inhoud. In een keuken heb je doorgaans zonlicht en UV-straling kan schadelijk zijn voor de flessen wijn die je hebt opgeslagen. Wijnkelders zijn er immers ook niet voor niets. Gelukkig zijn de inbouw wijnkoelkasten die je kunt bestellen uitgerust met UV-werend glas, maar het kan geen kwaad om dat extra te checken. Zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken over schadelijke UV-stralingen die je wijn kunnen aantasten.

Energielabel

De laatste tip die we willen geven heeft betrekking op het energieverbruik van een inbouw wijnkoelkast. Die logischerwijs op elektriciteit werkt. Een extra apparaat zorgt voor een hogere energierekening, maar wanneer je kiest voor een apparaat met energielabel A of B kun je wel de kosten beperken. Deze producten zijn namelijk energiezuinig en dus ook milieuvriendelijk.