Tafelvoetbal wordt nog steeds graag gespeeld. Het spel bestaat al jaren en is rond de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld om oorlogsveteranen te helpen revalideren. Dat is al een leuk weetje op zich, maar er zijn nog meer leuke weetjes over het tafel voetbal spel. In onze blog gaan we hier dieper op in.
De bedenker van het tafel voetbal spel
De geschiedenis vertelt een theorie dat de Fransman Lucien Rosengart het tafel voetbal spel heeft bedacht, maar hij heeft nooit een patent op het spel aangevraagd. Een andere theorie vertelt dat de Spanjaard Alexander de Finisterre het spel heeft bedacht met als doel om na zijn verwondingen tijdens de burgeroorlog zijn hand-oogcoördinatie te verbeteren. Het patent is echter in 1921 aangevraagd door Tottenham Hotspur-supporter Harold Thornton.
ITSF
Het tafel voetbal spel wordt in heel veel landen gespeeld en er is zelfs een International Table Soccer Federation aanwezig. Afgekort ITSF. De bond heeft de officiële spelregels van het spel vastgelegd en ziet erop toe dat die ook tijdens officiële wedstrijden en toernooien worden nageleefd. De voetbaltafels die ook in aanmerking komen om er officiële wedstrijden op te spelen worden door de ITSF gekeurd.
De verschillende namen van het tafel voetbal spel
Het tafel voetbal spel heeft ook verschillende namen. In Nederland kennen we het spel als tafelvoetbal, voetbaltafel en kicker. Kicker is overigens overgewaaid uit de Verenigde Staten waar het spel ook foosball. In Duitsland heet het tischfussball en in Frankrijk wordt het spel ook babyfoot genoemd. In Argentinië heeft het spel juist metegol en de mensen in Chilli noemen het spel weer tacataca.
Tientallen verenigingen
In Nederland wordt het tafel voetbal spel graag gespeeld en er zijn dus ook tientallen verenigingen verspreid over het land waar je het spel kunt spelen. In competitieverband! Nederland is ook net als meer dan 50 andere landen aangesloten bij de ITSF en als je lid bent van een vereniging kun je ook deelnemen aan officiële wedstrijden en toernooien.
Tafel voetbal spel en de klinker
Als je het tafel voetbal spel speelt, krijg je te maken met de term “klinker”. Een klinker is goed voor 3 punten en die krijg je wanneer de bal uit het doel kaatst. Een klinker is 5 punten waard wanneer de bal uit het doel kaatst en weer via de doelman in het doel belandt. De spelregel is dan wel dat de bal geen andere spelers heeft aangeraakt.
Duur van een wedstrijd
Officieel duurt een wedstrijd van het tafel voetbal spel 30 doelpunten. Bij 30 doelpunten is het spel voorbij en heeft het team met de meeste punten gewonnen. Het is gebruikelijk om bij 15 doelpunten van kant te wisselen en de zogenaamde “tweede helft” te spelen. Bij een gelijkspel wordt er bij officiële wedstrijden verlengd. Bij de verlenging geldt het sudden death-principe, waarbij het team dat dan het eerste scoort gewonnen heeft.
In officieuze en vriendschappelijke wedstrijden kan er afgeweken worden van de officiële spelregels van het tafel voetbal spel. Je kunt bijvoorbeeld spelen in sets van 5 doelpunten en de beste uit 3 of 5 of je spreekt onderling af dat het team dat de eerste 10 doelpunten heeft gescoord, gewonnen heeft.