grafsteen ontwerpen

Een dierbare verliezen is moeilijk, maar u wilt natuurlijk ook uw best doen om een zo mooi mogelijk aandenken te maken voor uw dierbare. Daardoor zal er een moment komen waarop u gaat denken aan het ontwerpen van een grafsteen. Om u te helpen bij het kiezen van een grafsteen, hebben wij hieronder een aantal van de dingen om over na te denken op rij gezet.

Grafsteen of een monument

Een grafsteen is de steen die aan het hoofd van een graf wordt geplaatst. Meestal staat deze op een stenen basis. De grafsteen geeft aan waar uw geliefde is begraven, maar bedekt niet het gehele graf. Een monument markeert wel het gehele graf van uw geliefde. Dit bestaat namelijk uit een grafsteen en een stenen rand om het graf heen. Het is mogelijk om het gehele graf te bedekken met een stenen plaat, maar ook om ruimte over te laten voor bloemen en planten op het graf.

Soorten grafstenen

Er zijn verschillende soorten grafstenen. U kunt kiezen tussen verschillende soorten platte grafstenen en rechtopstaande grafstenen. Daarnaast is er de keus op wat voor manier de inscriptie op de steen komt te staan. U kunt de inscriptie in het steen zelf laten zetten, maar ook op een plaat. Deze plaat wordt dan bevestigd aan de grafsteen.

Soorten monumenten

Monumenten zijn er in vele soorten, waardoor u het graf aan kunt kleden zoals u of uw geliefde dat graag wilt. Maar monumenten zijn er ook in verschillende groottes. Er zijn monumenten voor een persoon, maar ook voor twee of drie personen. Een monument voor twee personen is vaak de keus voor een koppel. Het is gewoonlijk dat bij het overlijden van één wederhelft er op het monument ruimte voor een inscriptie wordt overgelaten voor de andere wederhelft. Is uw geliefde de helft van een koppel, dan is deze optie een mogelijke overweging.

Een steensoort kiezen

Voor veel graven is de gekozen soort steen graniet. Deze keus wordt veel gemaakt omdat graniet een erg sterke steensoort is. Deze steen weerstaat weer en wind en vergt dan ook weinig onderhoud. Dat betekent niet dat dat de enige mogelijkheid is. Zandsteen, marmer en beton zijn voorbeelden van andere opties. Maar het belangrijkste is dat de keus past bij uw geliefde.