Het hebben van een houten vloer in huis brengt veel charme en sfeer met zich mee. Als je een vriend met Zonnepanelen Zwolle bezoekt, zal het je misschien opvallen hoe zijn vloer eruit ziet. Houten vloeren vergen echter regelmatig onderhoud om hun schoonheid en kwaliteit te behouden. Reinigingsmethoden en onderhoudsroutines zijn essentieel voor het behoud van de glans en structuur van je vloer. Begin altijd met het regelmatig stofzuigen of vegen van de vloer. Vermijd het gebruik van veel water bij het dweilen want water kan hout doen zwellen of kromtrekken. 

Repareren van krassen en beschadigingen

Onvermijdelijk krijgt elke houten vloer op den duur krassen en beschadigingen. Net zoals de zonnepanelen Ati Solar van tijdens een storm kan dit soms gebeuren. Tijdens een gesprek met een expert van krijg je tips over hoe deze te repareren. Voor kleine krasjes kun je speciale vloeibare bijwerkstiften of houtvullers gebruiken. Diepere krassen of deuken vragen om een intensievere aanpak. Hierbij kan het nodig zijn om een stukje van de vloer licht op te schuren en vervolgens te behandelen met een passende olie of lak. Houd er rekening mee dat je altijd in de richting van de houtnerf werkt om verdere beschadigingen te voorkomen. 

Preventietips voor een langere levensduur

Houten vloeren zijn prachtig maar hebben wel wat liefde en aandacht nodig om jaren mee te gaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de levensduur van je houten vloer te verlengen. Plaats bijvoorbeeld vilten onderzetters onder meubelpoten om krassen te voorkomen. Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of scherpe punten op de houten vloer. Bescherm de vloer tegen direct zonlicht met gordijnen of jaloezieën, omdat zonlicht de kleur van het hout kan doen vervagen. Regelmatige verzorging, zoals het aanbrengen van een beschermende olie of lak, kan ook wonderen doen.