Sinds de uitbraak van het Coronavirus is er veel veranderd. Zo moeten we allemaal vaker thuiswerken en is het voor studenten ook niet meer vanzelfsprekend dat zij naar school kunnen om te leren. Hoewel het onderwijssysteem goed online is ingericht, kan het soms toch best lastig zijn om thuis lessen te volgen en effectief te studeren. Zo kunnen studenten zich minder goed concentreren en krijgen ze minder werk gedaan, omdat ze dagenlang op hun kamer zitten. Daarom geven wij je in dit artikel graag een paar tips voor hoe je effectief thuis kun studeren!

Planning

Een ding wat ontzettend belangrijk is bij het online leren, is het maken van een planning. Maak bijvoorbeeld voor elke week een planning met wat er allemaal gedaan moet worden en hoe je dit gaat verdelen over de dagen. Zo heb je voor jezelf een houvast en kun je bijsturen, wanneer je merkt dat je van koers wijkt. Hiernaast geeft een planning je meer ruimte in je hoofd, aangezien je precies ziet staan hoeveel je nog moet doen. Koop voor jezelf daarom een overzichtelijke agenda of weekplanner en probeer ook sociale verplichtingen in te delen.

Leerblokken

Als je veel moet leren is het goed om dit in blokken te doen. Zo werkt het bijvoorbeeld niet om een volle dag uren achter elkaar te leren. Je hersenen nemen op een gegeven moment geen stof meer op en zo zit je dus al het werk voor niks te doen. In plaats daarvan kun je beter bepaalde leerblokken opstellen. Ga bijvoorbeeld in de ochtend drie uurtjes leren, neem daarna even lunchpauze en doe dan bijvoorbeeld weer twee of drie uur. Als je tussen deze leerblokken een pauze neemt, kun je gelijk even je gedachten verzetten en ontspannen. Zo kun je hierna weer fris en vol concentratie aan het werk.