Bijna overal waar je kijkt, in de straat, in winkels, zie je camera beveiliging. En daar hebben we met z'n allen best even aan moeten wennen. Het idee dat je overal waar je komt gezien kunt worden, dat staat veel mensen tegen. Maar camera beveiliging is er niet voor niets. Goed geplaatste camera's voorkomen winkeldiefstallen en helpen met het oplossen van inbraken, ze zorgen voor veiligheid in tunnels en helpen met het opsporen van criminelen. Maar ook op kleinere schaal kan camera beveiliging je een veilig gevoel geven. Wat denk je van een camera die begint met opnemen op het moment dat er iemand op je bel drukt?

Camera beveiliging in en om je huis?

Het lijkt nog een uitzondering te zijn, nog niet veel mensen hebben persoonlijke camera beveiliging. Al zie je steeds meer van die deurbellen die kunnen zenden en ontvangen en waar je gewoon tegen kunt praten. Maar ook camera beveiliging om goed in de gaten te houden wie er jouw oprit op kunt lopen en om te zien wie er probeert in jouw tuin te komen zie je steeds meer. We willen ons wel veilig voelen, maar niet ten koste van onze privacy en die grens is maar dun. Zo mag je wel een camera plaatsen die jouw oprit filmt, maar mag deze geen opnames maken van de oprit van je buren.

Betrapt! En nu?

Online zie je steeds meer camerabeelden verschijnen van mensen die doen aan "proletarisch winkelen". Ofwel: winkelen zonder te betalen. Ofwel: winkeldiefstal. Maar mag je deze camerabeelden delen met alle gebruikers van sociale media? Dat mag officieel niet. En dat is natuurlijk vreemd. Iemand heeft gestolen uit jouw winkel, jij hebt beelden van de persoon in kwestie én van de diefstal zelf en je mag daar niets mee. Nou ja, niets… Je mag wel het gezicht "blurren" en de beelden op die manier online zetten om te vragen om meer informatie over de persoon. Ook kun je de beelden overdragen aan de politie als je aangifte gaat doen.

Vraag meer informatie aan

Het plaatsen van camera beveiliging doe je niet zomaar even. Je wilt het allerbeste camerastandpunt voor het allerbeste resultaat. Daarvoor is soms veel rekenwerk nodig en andere keren weer veel plaatsen en verplaatsen voor het goed is. Je wilt immers goede, scherpe beelden waar de politie iets mee kan als het mis gaat. En dus kun je het best via de website informatie aanvragen over alle mogelijkheden en de kosten. Zo ben jij goed voorbereid en ga je diefstal tegen.