Een kachelpijp is een belangrijk onderdeel van een houtkachel of open haard. Het zorgt voor de afvoer van rookgassen en zorgt ervoor dat het vuur goed brandt. Het is dan ook belangrijk om de juiste kachelpijp te kiezen en deze op de juiste manier te installeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kachelpijpen. ABC Kachels vertelt je graga meer!

Soorten kachelpijpen

Er zijn verschillende soorten kachelpijpen verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende materialen zijn staal, RVS en gietijzer. Stalen kachelpijpen zijn de goedkoopste optie, maar hebben als nadeel dat ze sneller corroderen en dus minder lang meegaan. RVS kachelpijpen zijn duurzamer en gaan langer mee. Gietijzeren kachelpijpen zijn de duurste optie, maar hebben als voordeel dat ze goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Afmetingen

Het is belangrijk om de juiste afmetingen van de kachelpijp te kiezen. De diameter van de kachelpijp moet passen bij de diameter van de kachel of open haard. Als de kachelpijp te klein is, kan dit zorgen voor een slechte trek en dus een slechte verbranding. Als de kachelpijp te groot is, kan dit zorgen voor warmteverlies en dus een inefficiënte verbranding.

Installatie

Het is belangrijk om de kachelpijp op de juiste manier te installeren. De kachelpijp moet recht omhoog lopen en mag niet horizontaal worden geïnstalleerd. Dit kan namelijk zorgen voor ophoping van roet en kan leiden tot een schoorsteenbrand. Het is ook belangrijk om de kachelpijp regelmatig te reinigen om ophoping van roet te voorkomen.

Conclusie

Een kachelpijp is een belangrijk onderdeel van een houtkachel of open haard en het is daarom belangrijk om de juiste kachelpijp te kiezen en deze op de juiste manier te installeren. Door de juiste afmetingen te kiezen en de kachelpijp regelmatig te reinigen, zorg je voor een efficiënte verbranding en voorkom je problemen zoals ophoping van roet en schoorsteenbrand.