Waarom zijn sommige mensen in staat om zoveel te drinken, zelfs wanneer dit de limiet overschrijdt en zij zichzelf alsnog niet zien als alcoholist? Terwijl andere weer heel bang zijn voor overmatig alcoholgebruik en deze gewoonte gelijk onderdrukken. Het onderwerp van alcoholverslaving oorzaken zal ofwel voedsel voor een goed gesprek of het begin van een nogal verhitte argument zijn, afhankelijk van welke kant van het hek je zit op (Bron: www.connection-sggz.nl).

Een ziekte van de hersenen

Om te beginnen is alcoholisme een hersenziekte. Als een persoon nooit een drankje neemt, vindt de reactie van de hersenen op alcohol nooit plaats. Daarom zou men kunnen stellen dat de belangrijkste oorzaak van alcoholische dranken is. Maar zo simpel is het niet. De een drinkt zonder de ziekte te ontwikkelen, de ander wordt ziek. Iets “klikt” in de hersenen. Alcoholisten zullen vaak vertellen dat ze de “klik” ervaren wanneer de alcohol naar de hersenen gestegen is. Er zijn een aantal factoren aan deze ‘’klik’’, dus laten we een vluchtige blik werpen en de factoren onderverdelen in vier delen:  genetische, sociale, psychologische en milieufactoren.

We zijn allemaal een product van onze ouders, papa en mama. Als papa en mama de ziekte hebben is het logisch om aan te nemen dat u vatbaar kan zijn voor alcoholverslaving. Het is niet geëtst in steen, maar het is een goede indicator. Chronische ziekten lopen in gezinnen. Als je vader een hartaanval had, dan bestaat de kans dat jij dat ook kan ervaren. Wat er ook gaande was in de hersenen van mama of papa die ervoor zorgde dat ze ofwel zwaar drinken of alcoholisme ontwikkelen, je gaat waarschijnlijk dezelfde reactie hebben op het medicijn.

Iedereen doet het!

Sociale aspecten van de ziekte zijn belangrijk om te begrijpen. Veel middelbare scholieren ervaren groepsdruk en wonen bier partijen, of “neem een slok” wanneer de fles wordt doorgegeven rond. Ze willen een goede tijd hebben met de menigte en ze willen erbij horen. Vaak zullen mensen zich verzamelen voor drankjes na het werk, of je hebt ongetwijfeld gehoord over executive types met een twee-martini lunch.

Natuurlijk, zelfs voor goed opgeleide professionele mensen is de verleiding van worden geaccepteerd er, dat zou kunnen betekenen dat die scotch met de baas dat acceptatie gevoel beantwoord. Ga naar een sportevenement en mensen zijn aan het bumperkleven, en dat betekent altijd bier en drank. Drinken is een deel van de westerse cultuur. Het is overal. Blootstelling is een van de gemeenschappelijke alcoholverslaving oorzaken.

Wil je afkicken van alcohol, wees dan niet bang om hulp te zoeken.